Terwijl de lente roept, keren we naar binnen.

Nu buiten de knoppen van de natuur zich ontvouwen tot nieuw leven, worden we naar binnen gedwongen. Een beweging die in de natuur bij de winter hoort. Een waarvan mensen in januari al zeiden: ‘Genoeg binnen geweest, waar blijft de lente, ik wil naar buiten!’. Blijkbaar waren we nog niet klaar. En dus gaan we terug naar binnen. Terug naar de innerlijke tekentafel. En wat buiten was nemen we ook mee naar binnen. Dat vraagt erom keuzes te maken. Want niet alles kan mee. Ja het kan wel, maar daar worden niet veel mensen gelukkig van, relaties niet veel liefdevoller en gezinnen komen niet dichter tot elkaar.

Dus kies wat echt belangrijk is mee naar binnen te nemen. Wat moet echt nu gebeuren? Stel prioriteiten. We krijgen, met alles wat er is, een unieke kans. Een kans om te zien en ervaren wat er echt toe doet en wat minder van belang is. Wat eerst zo belangrijk leek, kan nu ineens verdwenen zijn. Kun je je bewust worden in de verschillende rollen die je hebt welke keuzes je maakt, nu je geen keuze lijkt te hebben? Wordt in je werk bewust als professional, als team en als organisatie als geheel wat er nu wel mogelijk is, wat voorheen onmogelijk leek. Wat hiervan nemen we mee voor de toekomst in plaats van alleen voor deze korte termijn?

Nu we echt samen binnen zitten heb ik de mooiste gesprekken met mijn kinderen. Ze komen met de mooiste vragen. Zo zat ik met Saar met ons gezicht naar de zon gericht, op de drempel van onze woonkamer, half in onze tuin. We luisterden, voelden en genoten van het samen zijn terwijl Finn in de keuken voor ons allemaal een smoothie stond te maken. Saar slaakte een diepe zucht. “Fijn he?” zei ik. “Ja, hier word ik blij van!” was haar antwoord. “Wat hoor je allemaal?” vroeg ik haar en ze zei: “Als je stil bent, hoor je de wereld”.

Wanneer alles anders gaat, vraagt het ons anders te gedragen. Blijf je doen wat je altijd deed, kom je niet vooruit, loop je vast en raak je gefrustreerd. Alles wat je voorheen deed verdeeld over de dag, verdeeld over verschillende plekken, met verschillende mensen, valt samen. Jouw hele wereld bijeen in jouw thuis. Kun je even stil zijn, zelf en met elkaar? Om te horen wat deze wereld zegt? Welke keuzes maak je dan, voor nu en voor daarna?

En dan die lente he, die ons roept! Die vraagt erom te bloeien, naar buiten te gaan, jezelf te laten zien! Bloei in de bewuste keuzes die je maakt. Niet van alles een beetje, kies! Kies, laat dat volledig uitkomen en deel! Dan komen in de lentes die volgen, samen nog mooiere dingen tot bloei.

Eva Lut
Eva Lut

Eigenaar Be Organizzed voor organisatieadvies, mede-oprichter 'Centrum Systemisch leiderschap', eigenaar 'De reis van mijn leven' persoonlijk leiderschap.