Wat is vrijheid voor jou?

Een thema waar de huidige situatie ons vraagt over na te denken. Wat is vrijheid voor jou? Hoe ziet dat eruit?

De vrijheid je te bewegen zoals je wilt, de vrijheid in jezelf hoe jij je voelt en wat je denkt. Financiële vrijheid, vrijheid van keuzes. Wat is het voor jou?

Voor mij is vrijheid volledig eigenaar zijn van mijn eigen keuzes, mijn leven. Zowel innerlijk als in wat ik doe, hoe ik mij gedraag. Dat betekent niet dat ik los sta van anderen. We zijn nou eenmaal verbonden met elkaar. Zonder de ander bestaan we niet. En hoe jij je beweegt, wat jij doet heeft ook effect op een ander. Voor mij komt met vrijheid ook verantwoordelijkheid. Ik ben niet vrij wanneer ik een ander schade zou toebrengen of een ander zijn/haar vrijheid ontneem. Daarmee komt mijn innerlijke vrijheid in de knel.

Volledige vrijheid met jouw normen en waarden, je leidende principes als je kompas. Vanuit verbinding met de ander.

Dezelfde vrijheid die ik neem ook aan de ander geven. Ook de ander gunnen. Als je gelooft dat jij daar recht op hebt, dan geloof je dat ook voor de ander.

Vrijheid binnen het kader van collectieve verantwoordelijkheid.

Eva Lut
Eva Lut

Eigenaar Be Organizzed voor organisatieadvies, mede-oprichter 'Centrum Systemisch leiderschap', eigenaar 'De reis van mijn leven' persoonlijk leiderschap.